Informationsportal om Sveriges festivaler

Livestreaming av svenska festivaler

Varje år väljer fler och fler festivaler runt om i världen att livestreama ett par eller flera av uppträdandena på respektive hemsida. En positiv grej för alla er där ute som gärna vill gå på festival, men inte har möjlighet att göra det.

I år var Sweden Rock pionjärer på fronten och livesände tre dagar av festivalen. Varje kväll visades 2-3 rockkonserter live och det följdes av tusentals svenskar runt om i landet. Ett nytt, smidigt sätt att få ta del av upplevelsen som en festival innebär.

bÖRJADE I usa & Belgien

Som mycket annan teknik härstammar också livestreaming av festivaler från USA. Det är festivaler som Ultra och Tomorrowland som tidigt började med så kallade ’Aftermovies’. Det är filmklipp på ca 10-30 minuter som visade upp respektive festival från dess bästa sida. Filmerna var väldigt välgjorda och skapade ett intresse & begär hos många som såg dem. Som svar på detta valde både Tomorrowland och Ultra att börja livesända delar av festivalerna för publiken som inte lyckats få tag i biljetter till evenemangen.

Tomorrowland - en festival som livestreamas gratis

Framtiden för festivalstreaming

Festivaler ska upplevas på plats. Det är en annan känsla, en annan stämning och atmosfär när man är där på riktigt. Musiken blir bättre, ljuset blir häftigare och människorna runt än blir gladare. Därför kan livestreaming det inte riktigt jämföras med att vara på plats, utan får ses som ett komplement till ”riktiga” festivalupplevelser.

I princip alla stora sportevenemang livestreamas idag. En populär boxningsmatch kan dra in över en miljard kronor i s.k. ’pay-per-view’-avgifter som människor betalar in för att få se matchen i datorn. Att festivaler går liknande öde till mötes känns bara logiskt. Idag är det bara ett fåtal festivaler som tar betalt för tjänsten att streama konserterna hemifrån. Det anses mer vara ett lockbete och incitament för folk att köpa biljetter till nästkommande år än att tjäna pengar direkt genom det.

Framtiden får utvisa hur det blir i frågan. Förhoppningsvis kan vi inom en snar framtid sätta på oss VR-glasögon och vara på plats i USA, även om kroppen är kvar i lägenheten i Farsta.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2019 Trastock.nu